Terug naar activiteiten

Klimaatwandelen met de boswachter

03 juni 2023 om 13:00

Het klimaat verandert, dat werd in de zomer van 2021 onder andere in het Gulp- en Geuldal heel erg duidelijk. De gevallen regendruppel langer vasthouden op de plaats waar hij valt: dat is het motto van Natuurkracht. Daarmee willen we het Gulp- en Geuldal klimaatrobuuster maken. Door deze dalen in te richten als een natuurlijke klimaatbuffer, houden we regenwater langer vast en vertragen we afstromend water. Hierdoor hebben we minder last van overstromingen en verdroging.

Natuurlijke oplossingen

Om je deze uitdaging in het Geuldalse landschap concreter uit te leggen, heeft Natuurmonumenten een klimaatwandeling uitgezet. Tijdens deze wandeling beleef je het Geuldal op een andere manier dan je gewend bent en zie je welke kansen er zijn. Zo zijn heggen en graften (met bomen en planten begroeide mini-terrassen) belangrijk om afstromend water tijd te geven om in de bodem te zakken. Een slingerende beek kan meer water herbergen dan een rechtgetrokken beek, zeker als deze buiten zijn oevers mag treden zonder gehinderd te worden door kades. En een kruidenrijk grasland met hoge begroeiing vertraagd afstromend water beter dan een weiland met kort gras en zeker beter dan een open akker.

Ontdek het zelf

Je bent van harte uitgenodigd om zelf op pad te gaan. De route van 4,2 kilometer leidt je door het landschap rondom de Volmolen in Epen en het gehucht Brommelen. Onderweg zie je op enkele punten hoe we het landschap als bondgenoot in kunnen zetten in de strijd tegen hoogwater en verdroging. De klimaatwandeling start bij de Volmolen te Epen. Download de route op www.natuurmonumenten.nl/klimaatroute-geuldal of meld je aan voor wandeling met de boswachter op 3 juni om 13.00 uur:  https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/geuldal/agenda/klimaatwandelen-met-de-boswachter#2023-06-03T13:00