Terug naar nieuws

Deltares onderzoek bevestigt noodzaak van natuurlijke oplossingen tegen hoogwater

Door Marjet Heins
26 januari 2023

Vandaag komt Deltares met een feitelijk onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van het hoge water in juli 2021. Het onderzoek heeft een aantal interessante conclusies, waaronder dat de sponswerking van de natuur inderdaad helpt tegen wateroverlast. De onderzoekers waarschuwen wel dat losstaande initiatieven niet voldoende zullen zijn; hoe meer en grootschaliger maatregelen worden genomen hoe beter. De partijen achter Natuurkracht voelen zich gesterkt door het onderzoek en hopen dat het meer initiatiefnemers aanspoort om projecten in te dienen voor het speciale Natuurkrachtfonds. De eerstvolgende beoordelingsdatum is op 1 april.

In het onderzoek concludeert Deltares dat de ramp uniek in omvang was. De kans dat dit zich weer voor zal doen wordt door KNMI op 1:500 jaar geschat. De gevolgen van klimaatverandering kunnen die kans vergroten. Bovendien was de grote hoeveelheid extra water grotendeels afkomstig van bovenstroomse gebieden (over de grens). Tenslotte blijkt dat het overgrote deel van het water is opgenomen door de bodem (grondwater). De piekafvoer nam af aan de Nederlandse kant. Het onderzoek zal nog verder bestudeerd worden door de experts van Natuurkracht.

De natuurlijke oplossingen die Natuurkracht promoot zullen de sponswerking van de bodem nog verder vergroten. Dit zal effectief bijdragen aan het vergroten van de waterveiligheid. Natuurlijke oplossingen zijn ingrepen die bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering en daarmee de oorzaak van wateroverlast. Water is één van de ruimtelijke opgaven waar Limburg voor aan de lat staat. Naast water is er nog woningnood en de transitie van het landelijk gebied (stikstof en droogte). Natuurlijke oplossingen passen binnen een duurzaam systeem en kunnen een positieve impact hebben op alle opgaven.