Terug naar nieuws

Mensen achter Natuurkracht: Sylvia Spierts-Brouwer

Door Marjet Heins
26 januari 2023

Natuurkracht bundelt de krachten van vele organisaties die zich inzetten voor het Geul- en Gulpdal. Vanuit IVN Natuureducatie is Sylvia Spierts-Brouwer aan de slag als senior projectleider en vrijwilligersconsulent. Zij houdt zich vooral bezig m het ontwikkelen en verbinden van een menselijk natuurnetwerk: “De vraag ‘wat zou de natuur doen?’ is een geweldig uitgangspunt”.

Waarom is dit project voor jou belangrijk? Hoe raakt het jou in je dagelijks leven?

“Als kind kwam ik graag in het Geul en Gulpdal als Noord-Limburgs meisje. De draaihekjes en het door weilanden, bossen en langs de Geul wandelen waren favoriete uitjes voor ons gezin. Tijdens mijn studie bosbouw aan de Universiteit van Wageningen kreeg ik meer oog voor de elementaire processen, de landschapselementen en de belangenverschillen van gebruikers van het gebied. 

Tijdens mijn omzwervingen met vele IVN natuur- en landschapsgidsen in het heuvelland en bij de nodige overleggen tussen groene organisaties, merk je dat velen de waarde van het landschap en haar flora en fauna inzien en daar ook anderen bij willen betrekken. Het project Natuurkracht gaat weer een stap verder, hoe kunnen we met zijn allen ervoor zorgen dat dit unieke gebied behouden blijft en zo ontwikkelt dat natuur en mens er sámen tot in de lengte der dagen van kunnen genieten en we elkaar hiertoe respecteren, eren én helpen. De vraag ‘wat zou de natuur doen?’ is daarbij een geweldig uitgangspunt voor handelen.”

Waarom moet eigenlijk iedereen in het Geul- en Gulpdal met dit project aan de slag in jouw ogen?

“We hebben het landschap en de natuurlijke bronnen als mensen keihard nodig om gezond te blijven leven. Als we nemen moeten we ook geven want anders put je de toekomst uit, leven op aarde is een evenwicht. En samen aan de slag gaan, ieder op een manier die bij hem of haar past is ook nog eens ontzettend leuk!“

Heb je een wens voor komend jaar mbt Natuurkracht?

“Zeker! Dat we mooie hoogtepunten mogen bereiken. En dan letterlijk en figuurlijk. We gaan onze krachten bundelen en elkaar en de natuur helpen. En uiteraard horen daar zeker feestelijke ontmoetingen en werkdagen bij!”

Volg Sylvia op Linkedin.