Terug naar nieuws

Onze ambassadeur: Daan Prevoo, Burgemeester Valkenburg

Door Marjet Heins
23 maart 2023

We spraken met ambassadeur Daan Prevoo, sinds 2021 burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Daan richt zich op het veiliger en toekomstbestendiger maken van het Gulp-en Geuldal tegen wateroverlast en klimaatverandering. Zijn persoonlijke drive is meer samenwerking rond natuurlijke oplossingen en persoonlijke aandacht geven aan slachtoffers van de watersnoodramp in 2021.

Hoe kunnen we ons beter voorbereiden tegen een watersnoodramp zoals in juli 2021?

Bestuurlijk zijn de Provincie en De Waterschappen nu aan zet. Ik denk dat er nog te weinig samenwerking is met natuurbeheer, natuurorganisaties en deskundigen zoals klimatologen en geologen. Als burgemeester zie ik het als een opgave om die partijen bij elkaar te brengen want je levert allemaal een oplossing voor een gezamenlijk probleem. En de natuur maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Nu is het soms net alsof de natuur er niet is. Ik ben ervan overtuigd dat de natuur en de organisaties die zich met natuur bezighouden een groot deel van de oplossing zijn.

Kun je een voorbeeld geven van een natuurlijke oplossing die effect gaat hebben op de veiligheid van bewoners in Valkenburg?

Vegetatie is belangrijk. Met de combinatie van verschillende begroeiingen kun je in de afstroom van regenwater vertragen. Zowel op het plateau, de helling als in het dal. Maar ook het watervasthoudend vermogen van de bodem kunnen we verbeteren. Wat is daarvoor nodig in het gebied? Hoe kunnen we de bodem fit houden om water te bergen en vast te houden.

Wat is je rol als Natuurkracht ambassadeur?

Om zo veel mogelijk mensen mee te nemen in wat er zich afspeelt in onze omgeving en dat mensen beseffen dat de klimaatverandering de natuur is. De natuur is vele malen sterker dan dat we denken. Mensen kunnen de natuur niet beheren. Dat zijn krachten die we niet kunnen controleren. We kunnen wel kiezen voor 2 dingen: gaan we het bestrijden of samenwerken met die kracht. Voor mij is het een opdracht om zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat je zelf een aandeel moet nemen en dat als je iets niet weet ernaar kunt vragen. We moeten mensen voorzien van informatie om duidelijk te maken dat je vaak met kleine dingen grote resultaten kunt bereiken als iedereen meedoet.

Wat hoop je voor Natuurkacht?

Ik ben heel blij dat Natuurkracht aan de slag gaat met bewoners uit het Gulp- en Geuldal. Die mensen hebben gezien wat er kan gebeuren bij hevige regenval. Ik hoop dat er een beweging op gang komt waarin bewoners van de regio meer respect hebben gekregen voor de natuur. Dat er een gevoel van verantwoordelijkheid komt om de natuur te koesteren en te helpen wanneer het nodig is. Want daar hebben we steeds vaker mee te maken. We kunnen niet de klimaatverandering tegenhouden, maar we kunnen wel zelf iets doen om de natuur te helpen.