Terug naar nieuws

Natuurkracht in je eigen tuin

Door Marjet Heins
15 februari 2023

Iedereen heeft natuurkracht! Heb je bijvoorbeeld een tuin? Overweeg dan eens een minibos in je eigen achtertuin. Vandaag overhandigden Maarten Bruns (Wereld Natuur Fonds) en Daan Bleichrodt (IVN Natuureducatie) hun boek ‘Minibos in je tuin’ aan de Valkenburgse Wethouder Niels Dauven. 

Het boek laat zien hoe je als tuinbezitter zelf een kleine bijdrage kan leveren aan natuur en het beperken van wateroverlast door het planten van een eigen minibosje. Analyses van bureau Stroming over de ernstige wateroverlast in Limburg in 2021 laten zien dat juist dorpen en steden aanzienlijk bijdragen aan wateroverlast, omdat de verharde oppervlakten in perioden van heftige neerslag veranderen in snelwegen voor water. Iedere tuin doet er dus toe.

Boomfeestdag met minibos!
De overhandiging vond plaats tijdens de aftrap van de boomfeestdag in Valkenburg, waarbij 4.000 inheemse boompjes geplant werden in het Geuldal. Net buiten de stad werd het oude voetbalveld van de Valkenburgse Boys door tientallen vrijwilliger omgetoverd tot een jong bos. Goed voor de natuur en goed om water om water te bergen. De plantdag in Valkenburg is een van de activiteiten die verbonden is aan het project Natuurkracht, waarbij verschillende natuurorganisaties en terreinbeheerders samenwerken om de kracht van de kracht van de natuur in te zetten tegen wateroverlast. Limburgs Landschap neemt het beheer van het gebiedje over en zal erop toezien dat het bosje kan uitgroeien tot een prachtig natuurgebied.

Ook de gemeente kan ermee aan de slag
Het gebruik van groen past helemaal in het nieuwe beleid van de gemeente. “We hebben net een 180 pagina tellend document af, waarin we beschrijven hoe we groen in gaan zetten in de gemeente. Daar is veel enthousiasme voor”, aldus de wethouder. Volgens Maarten is die beleidsinspanning belangrijk: ‘De gemeente geeft het goede voorbeeld en met het beleid achter je kan je echt meters maken. Het boekje helpt vooral om mensen die iets willen ook een handelingsperspectief te bieden. Het is echt niet moeilijk om zelf je tuin te vergroenen.

Het boekje Minibos in je tuin is te koop bij boekhandels of via de uitgever