Terug naar nieuws

Onze ambassadeur: Camille Oostwegel, Oostwegel Collection

Door Marjet Heins
12 april 2023

We spraken met ambassadeur Camille Oostwegel over de gevolgen van de watersnoodramp in het Geuldal waarbij Château Sint Gerlach en Hotel Winselerhof flinke schade opliepen. Als natuurliefhebber zet Camille zich in om het Geuldal veiliger te maken tegen wateroverlast. Daarbij brengt hij partijen samen, gaat zelf aan de slag met natuurlijke oplossingen en inspireert anderen.Camille Oostwegel is oprichter en commissaris Oostwegel Collection.

Hoe kijk je naar het Geuldal waar Château Sint Gerlach ligt?

Ik heb een enorme liefde voor het Limburgs Landschap en speciaal het natuurgebied Ingendael, zoals dat nu heet. Ik ken iedere vierkante meter want ik ben hier opgegroeid. Ik wilde later boer worden en heb in mijn jeugd op de boerderijen van Sint Gerlach gewerkt. Die boerderijen zijn nu onderdeel van Château Sint Gerlach.

Het huidige natuurgebied was in mijn jeugd een groot weiland met koeien en landbouw. Veel later werd het beheer van de grond slecht en publiek was er niet welkom. Toen ik eigenaar werd van Château Sint Gerlach besloot ik dat het hele dal natuurgebied moest worden. We hebben zelf 10 hectare gehouden en de rest geschonken aan stichting het Limburgs Landschap met de absolute eis dat er nooit ontwikkeld mag worden.

Hoe heb je de watersnoodramp in juli 2021 beleefd?

Toen Sint Gerlach openende in september 1997 was er ook een overstroming, maar het water kwam toen tot aan de parkeerplaats. Binnen bleef bespaard. Daarna is er nog wel eens hoogwater geweest maar nooit zo erg. In juli 2021 ging het ineens heel snel. Ik zag het water op ons afkomen. We hebben toen net op tijd alle auto’s weg kunnen krijgen van de parkeerplaats maar we dachten niet dat het nog erger zou worden. Dat werd het wel.

Al het water kwam het paviljoen binnen aan de zuidkant. Daar liep de kelder vol doordat de riolen al het regenwater niet konden verwerken. Uiteindelijk stond er anderhalve meter water in de kelder. Hierdoor zijn alle technische installaties kapotgegaan. Het hotel is toen vijf maanden dicht geweest en alle installaties zijn vervangen.

Hetzelfde hebben we meegemaakt in Hotel Winselerhof. In 2016 is er een grote regenval geweest. Toen is ook de begane grond ondergelopen. Die ligt in een soort kuil, waar het water overal vandaag heen stroomde. Niks aan te doen. Toen heb ik besloten om alle tapijten weg te halen en overal tegels neer te leggen. Dat was een verstandige oplossing want in 2021 is weer alles ondergelopen. Met een flinke schade aan meubels, maar de tegelvloer bleef gelukkig bespaard. Het hotel is 3 maanden gesloten. De totale schade na de watersnoodramp in 2021 voor Sint Gerlach en Winselerhof was zo’n 5,5 miljoen euro. Dat wil je niet nog eens meemaken, zeker niet na twee jaar Corona.

Wat hebben jullie gedaan om voorbereid te zijn op een toekomstige overstroming?

We hebben een hoop zandzakken aangeschaft. Dus bij hoogwater leggen we nu op de kritieke plekken een dijk van zandzakken en hopen dat die iets van bescherming bieden. Maar dat is niet genoeg.

Verder zijn we opzoek gegaan naar slimme natuurlijke oplossingen in het natuurgebied rond Sint Gerlach. En hebben daarbij gekeken naar vroeger: hoe deden de boeren en kloosterlingen dat in de middeleeuwen? Waarom legden ze natuurlijke dijken langs een rivier? Waarom gebruikten ze sloten op het landgoed? Simpel. Om het land te beschermen en water bij overstromingen op te kunnen vangen.

Ons plan is nu om rond het landgoed nieuwe sloten aan te leggen en de grond te gebruiken als een natuurlijke en begroeide wal van een halve meter. Je hebt dan ook een natuurlijk beeld, het verstoord het landschap en de ecologie niet. Met dit plan zijn we naar het Limburgs Landschap gestapt. Ze hadden er eerst wat vraagtekens bij of de oplossing wel effectief was. Hierna hebben we met Waterschap gesproken en ze vonden het een heel goed idee. Daar komt binnenkort een vervolgafspraak over en we hopen we dat dit jaar kunnen starten. 
 

Hoe zie jij je rol als ambassadeur van Natuurkracht?

Ik ben vereerd om een ambassadeur te zijn. Ik wil vooral veel leren van anderen en meer samen werken met het Limburgs Landschap, Waterschap, Rijkswaterstaat, de gemeente en de Provincie. Want we hebben elkaar nodig om toekomstige watersnoodrampen te bestrijden. Zelf wil ik hier een verbindende rol is spelen als ambassadeur en mijn netwerk inzetten om mensen samen te brengen. Ook deel ik graag mijn ervaringen rond natuurlijke oplossingen met andere ambassadeurs om hen te inspireren.

Wat hoop je voor de toekomst van Natuurkracht?

Ik hoop op meer waterveiligheid voor de inwoners en bedrijven in het Gulp- en Geuldal. En dat Natuurkracht een beweging opgang brengt die de ecologie en het landschap van Zuid-Limburg verbetert. Dat we allemaal beter met de natuur omgaan. Dat er meer voedselbossen komen bijvoorbeeld. Dan heb je toch iets gewonnen van de watersnoodramp in 2021.