Natuurfonds

Het fonds binnen Natuurkracht biedt een unieke kans om direct iets te doen voor de natuur en tegelijkertijd het risico op overstromingen in het Geul- en Gulpdal te verkleinen! 

Want de natuur is zo krachtig, daar kunnen we wat van leren. Een natuurlijker landschap omarmt regenwater en houdt het langer vast. Net als een spons. In de bodem vertraagt het water en zo houden we droge voeten. Hoog tijd dat we meer natuurlijke maatregelen gaan inzetten!

Over het Natuurfonds

Wil jij aan de slag met natuurlijke oplossingen om overstromingen in het Geul- en Gulpdal te voorkomen? Check dan of jouw project in aanmerking komt voor een financiële bijdrage uit het Natuurkrachtfonds, mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij. 

Het Natuurfonds staat altijd open. Aanvragen worden doorlopend beoordeeld. Heb je hulp nodig? Dan ben je van harte welkom bij een gratis spreekuur of kun je contact met ons opnemen

Zo laten we samen zien hoe we natuurlijk verschil kunnen maken in de praktijk!

Direct aanvragen

Hoeveel en hoe?

Het fonds heeft een budget van € 1.000.000. Per project of activiteit is minimaal €10.000 en maximaal €100.000 beschikbaar.

E wordt regelmatig beoordeeld. Voor het eerstvolgende moment, neem contact op met info@natuurkracht.org!

Als je een financiële bijdrage aanvraagt voor je project of activiteit, ontvang je een te ondertekenen overeenkomst en moet je ieder half jaar een verantwoording indienen. Voorwaarden kunnen op basis van nieuwe inzichten en ervaringen tussentijds worden gewijzigd. Deze bedragen hoeven niet terugbetaald te worden, het is geen lening.

Voor wie?

Aanvragen kunnen worden gedaan door groepen van burgers, agrarische natuurverenigingen, maatschappelijke organisaties, heemkundekring, terreinbeheerders en andere betrokkenen.

Wat voor soort projecten?

Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van bomen op de hellingen, het herstel/de aanleg van graften, de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het aanleggen van natte natuur en natuurlijke wateropslag. 

Meer weten en hulp?

Hier vind je precies hoe je een aanvraag doet en welke eisen er worden gesteld. Hulp bij de aanvraag kun je krijgen bij de projectleider van het fonds door contact met ons op te nemen.

Fantastisch dat je er samen met ons en de natuur voor wilt zorgen dat Limburg droge voeten krijgt!

Natuurkracht wil graag dat alle Limburgers de natuur als bondgenoot zien in de strijd tegen hoog water en droogte. Zo willen wij de kracht van de natuur in de praktijk laten zien. Door zoveel mogelijk verschillende natuurlijke maatregelen te laten zien, kunnen wij dit verhaal optimaal vertellen.

Om ervoor te zorgen dat we een mooie afspiegeling van de verschillende maatregelen in praktijk brengen, helpen wij je bij het doen van een aanvraag. Een eerste stap is dat je ons vertelt welk idee je hebt wat je in de aanvraag zou willen uitwerken.

Zo maken we er samen een fantastisch project van.

Check
Aanvraag
Stap 2
Stap 3
Controleren

Fondsaanvraag

Op onze website staan de minimumeisen, nevendoelen en pluspunten die wij graag in een project zien. Het is verstandig daar eens naar te kijken zodat je geen kansen laat liggen.

Voor nu vragen wij jou om jouw idee te omschrijven met het formulier hiernaast.

Het idee wordt na het insturen binnen Natuurkracht besproken. Wij bekijken of het idee kansrijk genoeg is om als aanvraag te ontwikkelen. Het kan zijn dat we nog wat tips geven die jullie daarbij helpen.

Je kunt de onderstaande vragen in dit formulier los invullen of via dit veld een document (PDF- of Word-bestand) meesturen. Zorg dat minimaal de volgende vragen worden beantwoord in het document:

 • Wie is de hoofdaanvrager, wie doet er mee?
 • Op welke manier realiseert het project met natuurlijke oplossingen een bijdrage aan het verminderen van overstromingsrisico’s in het stroomgebied van het Geul- of Gulpdal
  (Inclusief de zijbeken, droogdalen, hellingen, droogdalen & plateaus.)
 • Schatting kosten
  (Moeten we denken aan €10.000 of €100.000?)
 • Wat maakt dit project bijzonder?
  (Waarom zou natuurkracht specifiek dit project moeten financieren?)
 • Wat heb je aan hulp nodig om deze aanvraag volledig te maken?
  (Bijvoorbeeld; hydrologisch advies, kennis over Natuurlijke oplossingen, kennis over uitvoering.)

Upload het document als PDF- of Word-bestand.

Inclusief de zijbeken, droogdalen, hellingen, droogdalen & plateaus.

Moeten we denken aan €10.000 of €100.000?

Waarom zou natuurkracht specifiek dit project moeten financieren?

Bijvoorbeeld; hydrologisch advies, kennis over Natuurlijke oplossingen, kennis over uitvoering.