Terug naar nieuws

De mensen achter natuurkracht: Guido Franck

Door Marjet Heins
12 januari 2023

Natuurkracht bundelt de krachten van vele organisaties die zich inzetten voor het Geul- en Gulpdal. Guido Franck is coördinator natuurbeheer in het Geuldal en Noorbeek. Hij is verantwoordelijk voor organisatie van natuurbeheerwerken in de gebieden van Natuurmonumenten. Hij vertelt: “Het beeld dat ik zag toen het water zakte was een realitycheck; wat produceren wij mensen veel troep en gaan we slecht om met onze aarde." Hij hoopt dat mensen bestratingsschaamte gaan krijgen.

Hoe ben je betrokken bij Natuurkracht?

“Zowel privé als in het werk. Op moment van de overstroming woonde ik pal naast de Geul en hebben we flink zandzaken moeten opwerpen om de boel droog te houden. Maar ook in eigen natuurgebieden van Natuurmonumenten was de schade enorm. Er is gelijk opgeschaald en met vele vrijwilligers enorm veel werk verzet in een korte tijd. Ik was met name bezig (en nu nog af en toe) met oplossen van schades/opruimacties coördineren in natuurterreinen.”

Waarom is dit project voor jou belangrijk? Hoe raakt het jou in je dagelijks leven?

“Niet alleen is er veel materiële schade ontstaan maar ook de natuur heeft schade opgelopen. Denk aan alle giftige stoffen die in het slib zijn achter gebleven in de gebieden, de microplastics die nog steeds in de grond zitten. De schade hiervan is gevolgschade die pas op langer termijn zichtbaar kan worden. Het beeld dat ik zag toen het water zakte was een realitycheck; wat produceren wij mensen veel troep en gaan we slecht om met onze aarde.”

Waarom moet eigenlijk iedereen in het Geul- en Gulpdal met dit project aan de slag in jouw ogen?

“Samen sta je sterk uiteraard, en zien doet volgen. Ik hoop dat als iemand de tegels uit zijn tuin wipt dat de buren zich gaan afvragen waarom die buurman dat eigenlijk doet. Bewustwording creëren dat iedereen iets kan en moet doen is van groot belang in dit proces. Enkele alleen gaan we het niet redden. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, niet alleen de overheid kan en hoeft dit op te lossen.”

Heb je een wens voor komend jaar m.b.t. Natuurkracht?

“Ik hoop er veel beweging op gang komt en dat er een soort van verharding of bestrating- schaamte gaat optreden. Zodat bewoners bij zich zelf ten rade gaan wat zij zouden kunnen doen om het water vast te houden voor zowel extreme droogte als bij hoog water.”