Terug naar nieuws

De mensen achter Natuurkracht: Imke Nabben

Door Marjet Heins
22 december 2022

Natuurkracht bundelt de krachten van vele organisaties die zich inzetten voor het Geul- en Gulpdal. Zoals ARK Natuurontwikkeling, waar Imke Nabben (links op de foto) werkt als projectmedewerker: “Er is nog een wereld te winnen met het vergroten van bewustzijn dat iedereen zelf iets kan doen aan ons aller welzijn.”

• Hoe ben je betrokken bij Natuurkracht?

“Vanuit ARK werk ik aan natuurlijke maatregelen om water langer vast te houden in vele gebieden waaronder het Geul- en Gulpdal. En ik neem mensen mee op excursies in het Zuid-Limburgse landschap en de natuur in om te laten zien hoe dit eruit ziet en werkt.”

• Waarom is dit project voor jou belangrijk? Hoe raakt het jou in je dagelijks leven?

“Ik woon in Maastricht, in een wijk waar veel mensen 'onderhoudsvrije' tuinen hebben met overwegend steen en weinig groen. Ik krijg er regelmatig complimenten over mijn wilde groene tuin en wanneer ik dan vertel hoe mijn onderhoudsvrije tuin niet alleen een gezellige biodiversiteits-hub is maar ook nog eens bijdraagt aan verminderen van wateroverlast en hittestress dan blijken velen zich daarvan niet bewust. Er is dus nog een wereld te winnen met het vergroten van bewustzijn dat iedereen zelf iets kan doen aan ons aller welzijn!”

Waarom moet eigenlijk iedereen in het Geul- en Gulpdal met dit project aan de slag in jouw ogen?

“Omdat het in ieders belang is dat zijn/haar leefomgeving gezond veilig en prettig is en daarmee een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Heb je een wens voor komend jaar mb.t. Natuurkracht?

“Ik wens Natuurkracht vele enthousiaste ambassadeurs die zich hard gaan maken burgers te helpen hun initiatieven met natuurlijke oplossingen uit te voeren.”

Beluister Imke in het radioprogramma Vroege Vogels (11 december 2022, 1.40 uur) over natte natuur en droge voeten.

Foto: Imke Nabben (links) en Hettie Meertens (rechts) van ARK vieren de aankoop van zes hectare grasland in het Gulpdal waar drains worden verwijderd om ruimte voor bronwater te creëren. Zo herstellen zij de moerassige zones die vroeger in het gebied lagen. Het water mag weer diep in de bodem dringen en zijn weg bovengronds vinden naar de Gulp.