Terug naar nieuws

De mensen achter Natuurkracht: Noï Boesten

Door Marjet Heins
19 januari 2023

Natuurkracht bundelt de krachten van vele organisaties die zich inzetten voor het Geul- en Gulpdal. Vanuit IVN Natuureducatie is Noï Boesten betrokken als projectleider bewegingsopbouw. Hij staat te popelen om met de mensen in het Geul- en Gulpdal de handen uit de mouwen te steken: “Dit kan een wereldwijd voorbeeld worden van hoe het wél kan, want ik geloof dat het wél kan. Natuur en mens in balans.

Hoe ben je betrokken bij Natuurkracht?

“Ik ben sinds 1 december vanuit IVN Natuureducatie projectleider bewegingsopbouw. Ik woon in Zuid-Limburg en daarmee ontzettend betrokken bij het landschap en de natuur in dit gebied.”

Waarom is dit project voor jou belangrijk? Hoe raakt het jou in je dagelijks leven?

“Ik werk nu 5 jaar bij het Instituut voor Natuureducatie. Vanuit mijn werk ben ik veelal bezig met het op gang brengen van bewegingen die niet meer te stoppen zijn. Mooie voorbeelden zijn projecten als Tiny Forest en de Maas Cleanup. Projecten die zijn ontstaan door het bij elkaar brengen van energie van burgers en belanghebbende. 

Als mens ben ik intrinsiek gemotiveerd om de verhouding tussen mens en natuur weer in balans te brengen. Vaak worden er veel plannen geschreven en onderzoeken gedaan. Allemaal ontzettend belangrijk, maar ik geloof dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken. Energie bij elkaar te brengen en samen de natuur de aandacht en ruimte te geven die ze verdiend. 

Dit wil ik doen door de natuur centraal te stellen, hoe zou de natuur het doen? Hoe zou de natuur je tuin inrichten, hoe zou de natuur ons landschap laten uitzien, hoe zou de natuur samenleven met water. Dat zijn de vragen die voor mij centraal staan in dit project. Ik geloof erin dat wanneer we als burgers, maatschappelijke organisaties, terrein beheerders, overheden en bedrijven integraal samenwerken voor het bedenken en realiseren van natuurlijke oplossingen die zorgen voor het vasthouden van water, verhogen van de biodiversiteit, verminderen van de hittestress en verbeteren van de bodem, we over enkele jaren een klimaatrobuust Geul- en Gulpdal kunnen creëren. Dit kan een wereldwijd voorbeeld worden van hoe het wél kan, want ik geloof dat het wél kan. Natuur en mens in balans."

Waarom moet eigenlijk iedereen in het Geul- en Gulpdal met dit project aan de slag in jouw ogen?

“Vorig jaar werden we overdonderd door de overstromingen, het water moest zo snel mogelijk weg. Als we met zijn alle bijdrage aan het juist vasthouden van water in het Geul- en Gulpdal, kunnen we de natuurwaarde van het Limburgs Lanschap verhogen én voorkomen we dezelfde toestanden in de toekomst. Natuurkracht biedt hiervoor een impuls, hoe meer mensen mee doen, hoe groter de impact.’

Heb je een wens voor komend jaar mbt Natuurkracht?

“Heel veel, maar voor Natuurkracht is mijn wens dat door dit project er een gevoel van samenhorigheid gevormd wordt van waaruit een verscheiden netwerk ontstaat dat zich inzet op allerlei niveaus, van mensen die hun tuin vergroenen tot verandering van beleid, waarin de positieve werking van natuurlijke oplossingen centraal staan."

Volg Noï op Linkedin.