Terug naar nieuws

De mensen achter Natuurkracht: Maarten Bruns

Door Marjet Heins
29 december 2022

Natuurkracht bundelt de krachten van vele organisaties die zich inzetten voor het Geul- en Gulpdal. Zoals het Wereld Natuur Fonds, waar Maarten Bruns werkt als senior adviseur natuurlijke oplossingen én projectlead voor Natuurkracht. Hij leg uit: “Ik ben ervan overtuigd dat we door klimaatverandering Nederland niet meer drooghouden met alleen technische oplossingen, zoals het verhogen van dijken, we hebben de natuur keihard nodig.”

Hoe ben je betrokken bij Natuurkracht?

“Limburg is het voorbeeld voor heel Nederland. Met deze voorbeeldprojecten kunnen we beleidsmakers en bewoners van Nederland laten zien wat er mogelijk is als je de natuur haar werk laat doen.”

Waarom is dit project voor jou belangrijk? Hoe raakt het jou in je dagelijks leven?

“Ik ben ervan overtuigd dat we door klimaatverandering Nederland niet meer drooghouden met alleen technische oplossingen, zoals het verhogen van dijken. Toch grijpen we telkens terug op deze oplossingen. We zijn straks te laat met het uitvoeren en testen van natuurlijke oplossingen, zoals het vergroten van de sponswerking van de bodem. Met alle gevolgen voor natuur en samenleving van dien. Dat zou ik vreselijk vinden. Het verhaal van natuurlijke oplossingen moet wat mij betreft gehoord worden, bij beleidsmakers en bewoners. Het prachtige heuvelachtige Limburgse landschap gaat me bovendien aan het hart. Als student milieukunde werd ik geraakt door het ‘Plan Ooievaar’, dat opriep om rivieren te verbreden voor veiligheid én voor de terugkeer van de majestueuze zwarte ooievaar. Deze vogel zit nu op de grens tussen België en Nederland en het lijkt me geweldig als deze vogel mede door Natuurkracht terugkeert naar ons land.”

Waarom moet eigenlijk iedereen in het Geul- en Gulpdal met dit project aan de slag in jouw ogen?

“Als we niets doen, gaan de miljarden voor Limburgse waterveiligheid enkel naar technische oplossingen. De offertes van de grote bedrijven liggen al klaar. Dat zou niet alleen een drama zijn voor de natuur en het Limburgse landschap, maar de kans is bovendien groot dat we te veel betalen voor oplossingen die onvoldoende werken. De buffer van natuur is zo ongelooflijk groot. We hebben daarom de verantwoordelijk om zelf weer actief te worden. Dat kan op allerlei manieren, van tegelwippen tot mee-onderzoeken of bijdragen aan politieke lobby.”

Heb je een wens voor komend jaar mbt Natuurkracht?

“Ik hoop dat de eerste initiatieven van de grond komen. Want we moeten het bewijzen in het veld. Daarnaast wens ik iedereen een veilig, vrolijk en natuurrijk 2023 toe.”

Volg Maarten op Linkedin.