Terug naar nieuws

Minibos in Valkenburg en Reizende Hooiwagen – twee nieuwe projecten goedgekeurd

Door Marjet Heins
23 juni 2023

De natuur is onze bondgenoot bij het voorkomen van wateroverlast in het Zuid-Limburgse Landschap. Het Fonds Natuurkracht ondersteunt graag iedereen die een idee, of zelfs al een plan heeft, dat bijdraagt aan dit doel. Daarvoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld dankzij de Nationale Postcode Loterij. Twee projecten zijn goedgekeurd voor een financiële bijdrage van het Fonds Natuurkracht. In het ene project focust op beleving en de vergroening van de stad met een minibos en escaperoute in de stad Valkenburg. Het andere project werkt aan bewustwording en educatie via onder meer kunstmanifestaties, excursies, routes en workshop.  Beide projecten starten nog dit jaar. Nieuwe projecten kunnen jaarrond worden ingediend. In totaal zijn er nu vier projecten goedgekeurd.

 

Een minibos in de stad met een escaperoom

Een minibos van 50 m2 midden in de stad Valkenburg. Dat is het plan van IVN Natuureducatie samen met de VVV en opbouwewerk Valkenburg. Zo moet dit project het startsein worden voor verdere vergroening van het stadscentrum. Een groener centrum is goed voor de biodiversiteit, houdt veel water vast en helpt tegen hittestress. Ook zijn er veel mensen in de stad en biedt het de mogelijkheid om het verhaal van Natuurkracht te vertellen. Het minibos valt op met extra informatieborden, een campagnesite en de outdoor escape room. Om de beleving van het bos te versterken wordt er daarom een digitale outdoor escaperoom ontwikkeld. Dit project ontvangt €40.026,88= uit het Natuurfonds voor de aanleg van het minibos inclusief de ontwikkeling van de outdoor escaperoute. De gemeente Valkenburg zal het beheer opnemen in het reguliere groenbeheer. 

 

De Reizende Hooiwagen brengt landschap, natuur en mens samen 

Stichting The Butterfly House heeft een uitgebreid projectplan onder de titel ‘Boeren voor natuur’ ingediend bij het Fonds Natuurkracht. Vanuit de kracht van kunst en erfgoed wordt de verbinding gelegd met natuur en landschap. Een breed pallet aan activiteiten is gepland op en om het terrein van de stichting, het veld ‘Op ’t Rentelen’ vlakbij Bunde. Zo wordt er burgeronderzoek gedaan, natuurwerkdagen en workshops georganiseerd, kunstroutes ontwikkeld, zijn er kunstmanifestaties en oogstfeesten, een reizende hooiwagen als mobiel museum en zijn er schoolprojecten. In alle activiteiten worden amateurs en professionals samengebracht; ecologen met wijkbewoners, ambachtslieden met professionele kunstenaars. Daarbij is er maximale ruimte voor een open dialoog, voor ontdekking en voor het leren van iets nieuws. Alles komt langs; van biodiversiteit tot klimaatadaptatie; verbeeldingskracht en ‘samen aan de slag gaan’. Het doel is om mensen weer opnieuw te laten verbinden met het landschap waarin ze wonen en leven, door actief aan de slag te gaan. Het project ontvangt € 10.246,-uit het Fonds Natuurkracht en moet dit jaar nog starten met de werkzaamheden. De eerste activiteit die gepland staat is de aanwezigheid van De Hooiwagen op Cultura Nova van 27 augustus tot en met 3 september 2023. 

 

Over het Fonds Natuurkracht

Het Fonds Natuurkracht stelt tot medio 2025 in totaal 1 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die leiden tot het vasthouden van water. Het Fonds Natuurkracht staat jaarrond open. Een paar keer per jaar worden de binnengekomen aanvragen beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie met daarin experts van Natuur- en Milieufederatie Limburg, WWF, Bureau Stroming en Maastricht Sustainability Institute. Het Fonds Natuurkracht wil graag samen met de lokale gemeenschap in het Geul- en Gulpdal het verschil maken. Daarvoor is een minimumuitkering van €10.000,- per idee of per plan beschikbaar. Het Fonds Natuurkracht staat open voor alle goede plannen waarbij samengewerkt wordt en waarbij natuur als bondgenoot wordt ingezet om overstromingen en wateroverlast te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van bomen op de hellingen, het herstel/de aanleg van graften, de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het aanleggen van natte natuur en natuurlijke wateropslag.

 

Hulp is beschikbaar

Vanuit Natuurkracht wordt aangeboden om te helpen bij het schrijven van een projectvoorstel. Er is regelmatig een spreekuur voor mensen met vragen of ideeën, alle spreekuren en andere activiteiten staan op de website natuurkracht.org. Natuurkracht is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Limburg, Limburgs Landschap, ARK Rewilding Nederland, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Foto: Stichting Butterfly House