Terug naar nieuws

Natuurkracht laat van zich horen op de Klimaatmars

Door Sanne Messnig
14 november 2023

Een verslag door Maarten Bruns

Zondag 12 november verzamelden 85.000 mensen zich om deel te nemen aan de grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit. Ik sta in het Natuurblok, waar veel van de natuurorganisaties bij elkaar komen. Naast mij zie ik collega’s van onder andere IVN Natuureducatie, Natuurmonumenten, Ark Rewilding en Stroming. 

We zijn hier niet alleen als professionals, maar ook als bezorgde aardklootbewoners. Dat schept een band. Veel van de mensen om me heen hebben ook familie en vrienden meegenomen, wat het nog persoonlijker maakt. We moeten lang wachten voor we gaan lopen en sommige kinderen beginnen al een beetje moeilijk te kijken. Maar dan begint iedereen te joelen. 85.000 stemmen laten zich horen. Kippenvel.

Maar we zijn hier niet alleen voor de bijzondere ervaring. We willen een punt maken: dat natuur helpt bij het aanpakken van klimaatverandering. Natuur helpt niet alleen om CO2 vast te leggen, maar natuur helpt ook om water op te vangen in de bodem tijdens piekbuien. In Limburg weten we dat al, maar nog lang niet iedereen ziet dat.

De mars gaat natuurlijk niet alleen over de rol van natuur. Maar ook over klimaatrechtvaardigheid, de rol van de financiële sector en nog veel meer. De grootste boodschap die we meegeven aan politiek en samenleving is dat veel mensen vinden dat het nu tijd is om in actie te komen voor het klimaat. Daarom is het goed om hier aanwezig te zijn met Natuurkracht en ons stukje van de puzzel omhoog te houden. Samen maken we het verschil.

Aan het eind van de dag worden alle vlaggen en borden weer ingepakt. Ik voel me gesterkt in de gedachte dat we met veel zijn. Maar ook doordat ik tijdens de mars ontzettend veel kleine gesprekjes heb kunnen voeren met andere demonstranten uit allerlei hoeken – van de Christelijke tak van Extinction Rebelion tot Grootouders voor Klimaat. We hebben niet allemaal dezelfde strategie en vaardigheden. Maar die diversiteit is goud. Als het ons lukt om onszelf vaker samen achter hetzelfde doel scharen, kunnen we denk ik een heel eind komen.

Wat ik meeneem voor Natuurkracht is dat onze beweging naadloos aansluit op een veel grotere beweging van mensen die bezorgd zijn over het klimaat en daar iets aan willen doen. Laten we die kracht gebruiken!

Maarten Bruns, expert natuurlijke oplossingen WWF

Op de foto: Maarten Bruns (WWF NL) en Jos Rademakers (ARK Rewilding) tijdens Klimaatmars 2023