Terug naar nieuws

Start langste haag van Limburg in Simpelveld en Valkenburg

Door Sanne Messnig
28 november 2023

November 2023 

Hagen leveren een boost aan biodiversiteit en zorgen ervoor dat water beter kan worden opgenomen in de bodem. Door hoog in het stroomgebied (struweel)hagen te planten wordt water langer vastgehouden en vertraagd afgevoerd naar de Geul en de Gulp. Daarom werd op 25 november gestart met de aanplant van de eerste stukken van de langste haag van Limburg. 

Hagen dragen bij aan het vertragen van afstromend regenwater en zorgen bovendien voor meer natuur. Het planten gebeurde samen met zo’n 200 enthousiaste vrijwilligers, die bij het planten ook uitleg kregen over de functie en het doel van deze aanplant. Er werden haagsoorten aangeplant zoals meidoorn, hondsroos, Gelderse roos, egelantier en sleedoorn. 

Ondanks de kou waren de vrijwilligers sterk gemotiveerd: “We helpen de natuur een handje, daarna doet ze het zelf” en “ Fijn om fysiek bezig te zijn met en voor de natuur”. Ook bewoners staken hun handen uit de mouwen in hun eigen achtertuin: “We zijn hier komen wonen voor het prachtige landschap, het is mooi om nu op zo’n bewuste manier bij te kunnen dragen aan dit landschap.”

Op hetzelfde moment werden in Simpelveld en in Valkenburg heggen en hagen aangeplant. Een dag eerder was Basisschool de Meridiaan uit Simpelveld al begonnen met de aanplant van het eerste plantsoen. Om de Langste Haag van Limburg daadwerkelijk te realiseren is het doel om de aangeplante hagen uiteindelijk met elkaar te verbinden. 

November Natuurkrachtmaand  

De Natuurkrachtmaand is een initiatief van Natuurkracht, financieel ondersteund door Waterklaar en de Nationale Postcodeloterij. Ruim 70 vrijwilligers en beroepskrachten van IVN Natuureducatie organiseren meer dan 20 activiteiten, in samenwerking met de terreinbeherende organisaties in Limburg. Met deze activiteiten versterken we de waterbergingscapaciteit en  biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal.