Terug naar nieuws

Vergroen je tuin tegen wateroverlast

Door Sanne Messnig
21 november 2023

Vervang je oude tegels of grind voor bloeiende planten of zelfs een mini-bos. Dat was het doel van de Green-up Day in Heerlen op 18 november. Bewoners van het Geul- en Gulpdal konden gratis een IVN Tuiny plantpakket ophalen. In totaal werden 137 pakketten opgehaald, waarvan 91 Tuiny Bloeipakketten, 30 Tuiny Forests en 16 Tuiny Hagen. Door hun tuin te vergroenen helpen bewoners de natuur een handje om water beter vast te houden en wateroverlast in het gebied te voorkomen. 

Anja Köppchen, vrijwilliger Natuurkracht:” Ondanks de vele regen waren mensen enorm enthousiast, goed gehumeurd en dankbaar voor dit initiatief en de mooie plantpakketten. Er kwam een heel divers publiek op af: van jong tot oud. En met een grote variatie aan bestemmingen voor de pakketten: van kleine stadstuintjes tot kloosters en van ‘vorig jaar verhuisd en de helft van de tegels eruit gehaald’ tot ‘grote stukken grond die twee jaar geleden volledig overstroomd zijn geweest’.

Ik vond het ook heel mooi om te zien hoe deze activiteit zorgt voor verbinding tussen mensen. Mensen die elkaar al lang niet meer hadden gezien kwamen elkaar vandaag ‘toevallig’ tegen en maakten van de gelegenheid gebruik om bij koffie en vlaai bij te kletsen (sommigen bleven wel een uur zitten). Met dank aan de Caumerbron voor het verzorgen van de koffie, thee en vlaai. Zo werd het dus ook nog een sociale activiteit.”

November Natuurkrachtmaand 

De Natuurkrachtmaand is een initiatief van Natuurkracht, financieel ondersteund door Waterklaar en de Nationale Postcodeloterij. Ruim 70 vrijwilligers en beroepskrachten van IVN Natuureducatie organiseren meer dan 20 activiteiten, in samenwerking met de terreinbeherende organisaties in Limburg. Met deze activiteiten versterken we de waterbergingscapaciteit en biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal. Van het aanleggen van de langste heg van Limburg tot fotoworkshops en het verwijderen van drainagebuizen uit de grond. Bekijk het hele overzicht op www.natuurkracht.nl/natuurkrachtmaand