Terug naar nieuws

Natuurkrachtmaand van start

Door Derk Zijlker
06 november 2023

November 2023

Op vrijdag 3 november is in aanwezigheid van burgemeesters, wethouders en vrijwilligers het startsein gegeven van de Natuurkrachtmaand bij Lubosch Land in Ransdaal. Een feestelijke opening met een gevarieerd programma: van kunst van Claudia Volders, muziekstukken, toespraken en een demonstratie van de educatie watertafel. De handen gingen ook uit de mouwen met de start van het planten van de haag. De hele maand november staat in het teken van Natuurkracht met meer dan 20 activiteiten die bijdragen aan het versterken van de waterbergingscapaciteit en biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal.

“De opening van de Natuurkrachtmaand was heel bijzonder. De sfeer was vanaf het begin alsof we met een groep samen waren die wisten dat we alleen door samen de schouders eronder te zetten het verschil kunnen gaan maken. Deelnemers gaven aan ontroerd te zijn en veel positieve energie uit Natuurkracht te halen om zelf op hun eigen manier bij te dragen aan het landschap als spons. Vrijwilligers gaven aan toch nog maar eens te gaan kijken of er meer tegels uit de tuin kunnen en beleidsmakers om hun beleid en bijbehorende begroting nog eens goed onder de loep te nemen.” vertelt Noi Boesten, projectleider van de Natuurkrachtmaand.

Marjon Heutmekers, projectcoördinator Natuurkracht, vult aan: “Wij kijken terug op een geslaagd evenement met een ontspannen sfeer en een goede opkomst. In totaal waren er 45 mensen aanwezig waaronder vrijwilligers, burgemeesters en wethouders en leden van waterschap en provincies. Ik ben er trots op dat we met kracht vanuit de gemeenschap deze natuurkrachtmaand met meer dan 20 activiteiten mogelijk maken. Met Natuurkracht werken we aan slimme oplossingen die zowel oorzaak als gevolg van wateroverlast aanpakken en bieden we een handreiking naar andere opgaven in het gebied zoals duurzaam toerisme, herstel van biodiversiteit en landbouw. En daar kun je nu al mee beginnen.”

November Natuurkrachtmaand

De Natuurkrachtmaand is een initiatief van Natuurkracht, financieel ondersteund door Waterklaar en de Nationale Postcode Loterij. Ruim 70 vrijwilligers en beroepskrachten van IVN Natuureducatie organiseren meer dan 20 activiteiten, in samenwerking met de terreinbeherende organisaties in Limburg. Met deze activiteiten versterken we de waterbergingscapaciteit en biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal. Van het aanleggen van de langste haag van Limburg tot fotoworkshops en het verwijderen van drainagebuizen uit de grond. Ook bewoners helpen de natuur een handje door tegels of grind in te ruilen voor een gratis IVN Tuiny plantpakket. Bekijk het hele overzicht op https://natuurkracht.org/natuurkrachtmaand

Water vasthouden en vertragen in het Geuldal

Een natuurlijker landschap maakt het Geuldal veiliger en helpt om wateroverlast en droogte tegen te gaan. Door aanpassingen in inrichting en gebruik kan het landschap meer regenwater opnemen, opslaan en vertraagd afgeven. Dat blijkt uit de studie 'Water vasthouden en vertragen in het Geuldal’ van Bureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water die is uitgevoerd in opdracht van de coalitie Natuurkracht. Met de inzichten uit dit rapport kunnen provincie, gemeenten, waterschap en grondeigenaren nu al aan de slag. 

1000004898 1000004922 1000004934 1000004946 IMG 20231103 WA0016