Hagen planten, voortuinen vergroenen, takenwallen aanleggen. Meer dan 1000 vrijwilligers staken de afgelopen november de handen uit de mouwen in het Geul- en Gulpdal. Het doel: de waterbergingscapaciteit versterken en de sponswerking van de natuur verbeteren. We kijken dan ook trots terug op de Natuurkrachtmaand 2023.
In de Natuurkrachtmaand werden meer dan 20 activiteiten georganiseerd om het Geul- en Gulpdal waterveiliger te maken. De deelnemende vrijwilligers, jong en oud, hebben tijd vrijgemaakt en het vaak slechte weer getrotseerd om wadi’s aan te planten, takkenwallen te vlechten, heggen te planten of mee te wandelen met een natuurkrachtexcursie of waterwandeling. Marjon Heutmekers, projectcoördinator Natuurkracht: “Ik vond het mooi om te zien hoe iedereen deze beweging vanuit zijn eigen perspectief benadert en omarmt. Kinderen die vertelden dat zij een heg willen planten omdat zij hopen dat er nooit meer zo’n erge overstroming zal komen en een landbouwer die niet alleen de buren minder tot last wil zijn met het water dat van zijn akker afstroomt, maar zich ook wil wapenen tegen lange en droge zomers. Het geeft moed om te zien hoeveel mensen het belang van natuur voor een leefbare omgeving inzien en echt iets willen doen om ervoor te zorgen dat de natuur de ruimte krijgt”
Enkele hoogtepunten van deze Natuurkrachtmaand waren het uitdelen van tuiny-forest pakketten en het aanplanten van de Langste Haag van Limburg.
Tuiny forests
Vervang je oude tegels of grind voor bloeiende planten of zelfs een mini-bos. Dat was het doel van de Green-up Day in Heerlen op 18 november. Bewoners van het Geul- en Gulpdal konden gratis een IVN Tuiny plantpakket ophalen. In totaal werden 137 pakketten opgehaald, waarvan 91 Tuiny Bloeipakketten, 30 Tuiny Forests en 16 Tuiny Hagen. Door hun tuin te vergroenen helpen bewoners de natuur een handje om water beter vast te houden en wateroverlast in het gebied te voorkomen.
Anja Köppchen, vrijwilliger Natuurkracht:” Ondanks de vele regen waren mensen enorm enthousiast, goed gehumeurd en dankbaar voor dit initiatief en de mooie plantpakketten. Er kwam een heel divers publiek op af: van jong tot oud. En met een grote variatie aan bestemmingen voor de pakketten: van kleine stadstuintjes tot kloosters en van ‘vorig jaar verhuisd en de helft van de tegels eruit gehaald’ tot ‘grote stukken grond die twee jaar geleden volledig overstroomd zijn geweest’.
Langste haag van Limburg
Hagen dragen bij aan het vertragen van afstromend regenwater en zorgen bovendien voor meer natuur. Daarom werden op 25 november in Simpelveld en in Valkenburg heggen en hagen aangeplant. Het planten gebeurde samen met zo’n 200 enthousiaste vrijwilligers, die bij het planten ook uitleg kregen over de functie en het doel van deze aanplant.
Ondanks de kou waren de vrijwilligers sterk gemotiveerd: “We helpen de natuur een handje, daarna doet ze het zelf” en “ Fijn om fysiek bezig te zijn met en voor de natuur”. Ook bewoners staken hun handen uit de mouwen in hun eigen achtertuin in Simpelveld: “We zijn hier komen wonen voor het prachtige landschap, het is mooi om nu op zo’n bewuste manier bij te kunnen dragen aan dit landschap.”
Een dag eerder was Basisschool de Meridiaan uit Simpelveld al begonnen met de aanplant van het eerste plantsoen op het terrein van Heuvel Angus in Simpelveld. Jong geleerd is oud gedaan: bekijk de video op Facebook.
We gaan door!
We kijken trots terug op deze eerste editie van de Natuurkrachtmaand. En goed nieuws! In 2024 komt er weer eentje. Doe jij ook mee? Op zaterdag 3 februari ben je welkom op Lubosch Land Ransdalerstraat 28 in Ransdaal. Tussen 9.00 en 13.15 blikken we kort terug op de Natuurkrachtmaand van 2023 en maken we alvast nieuwe plannen voor november 2024.
Dus heb jij zin om in 2024 jouw Natuurkracht te ontdekken? Twijfel niet en schrijf je in. Aanmelden kan hier: Natuurkracht Ambassadeursbijeenkomst - Limburg (ivn.nl)
De Natuurkrachtmaand is een initiatief van Natuurkracht, georganiseerd door IVN Natuureducatie en financieel ondersteund door Waterklaar en de Nationale Postcodeloterij.