Natuurkracht bundelt de krachten van vele organisaties die zich inzetten voor het Geul- en Gulpdal. Ruben Vleeschouwers is adviseur water en milieu bij de Natuur & Milieu Federatie Limburg en vooral contactpersoon richting gemeentes: “De kracht zit erin om de natuur terug zijn werk te laten doen en deze in te zetten tegen wateroverlast”.
Hoe ben je betrokken bij Natuurkracht?
“Sinds enkele maanden ben ik aangehaakt bij het project Natuurkracht. Hierbinnen zal ik een aanspreekpunt vormen voor gemeentes waarmee we samen willen bekijken in welke gebieden ze nog hulp of ondersteuning kunnen gebruiken om wateroverlast te voorkomen en hier ook effectief iets aan te doen. We gaan met deze gemeentes in gesprek en ook met de inwoners en betrokkenen om samen natuurlijke oplossingen aan te dragen en te implementeren op lokaal niveau.”
Waarom is dit project voor jou belangrijk? Hoe raakt het jou in je dagelijks leven?
“Zelf woon ik niet in het Geul- en Gulpdal maar meer benedenstrooms langs de grensmaas. Het gebied waar ik woon werd net gespaard van wateroverlast. Terugkijkend zijn hier in de afgelopen 10 jaren enorm veel aanpassingen gemaakt in de natuur rond de Maas om water terug ruimte te geven met behulp van natuurlijke oplossingen. Ik heb dus gezien en meegemaakt hoe krachtig deze natuurlijke maatregelen kunnen bijdragen en hoop dat dit in de toekomst ook voor het Geul- en Gulpdal een verschil maken.”
Waarom moet eigenlijk iedereen in het Geul- en Gulpdal met dit project aan de slag in jouw ogen?
“In het project Natuurkracht worden kansen gecreëerd voor meerdere problemen die spelen in de provincie Limburg. De kracht zit erin om de natuur terug zijn werk te laten doen en deze in te zetten tegen wateroverlast. Gepaard hiermee geldt dat deze maatregelen vaak ook effectief zijn voor het voorkomen van droogte en het herstel van natuur. Daarnaast geeft dit project de kans en kracht aan de mensen die de wateroverlast in de zomer van 2021 zelf hebben ervaren om ook actie te ondernemen enorm dit on de toekomst te voorkomen. Ze kunnen ervaringen delen, en ideeën opperen die ze zelf kunnen incorporeren. Vanuit Natuurkracht krijgen ze het verhaal van de druppel te zien, wat is er precies gebeurd en hoe komt dit. Dit traject nemen wij helemaal met hen door.”
Heb je een wens voor komend jaar mbt Natuurkracht?
“Ik hoop dat Natuurkracht een begrip wordt in het Geul- en Gulpdal dat iedereen kent en waarmee ook enorm veel mensen mee in actie zullen schieten. Ik hoop dat we leuke projecten tegemoet gaan waarbij verschillende doelgroepen gaan samenwerken aan een gezamenlijk doel en ik hoop dat de kracht van de natuur terug naar waarde wordt geschat en niet enkel aan technische ingrepen aandacht wordt gegeven in de strijd tegen wateroverlast.”