Natuurkracht bundelt de krachten van vele organisaties die zich inzetten voor het Geul- en Gulpdal. Wilfred Alblas van Het Limburgs Landschap is één van de samenwerkingspartners binnen Natuurkracht. Hij maakt deel uit van de Stuurgroep. Hij vertelt: "Kiezen voor natuurlijke oplossingen levert een nog mooier én soortenrijker landschap op. Dus laten we de kans grijpen om het ook voor de biodiversiteit een beetje beter te doen".
Waarom is dit project voor jou belangrijk? Hoe raakt het jou in je dagelijks leven?
"In juli 2021 stond ik op het punt om vakantie te gaan vieren, toen de eerste verontrustende berichten binnen kwamen. Het team van Het Limburgs Landschap is dagenlang in touw geweest om het vee in veiligheid te brengen, communicatie te stroomlijnen en om zowel Kasteeltuinen Arcen als ons centrale kantoor te evacueren. Daarna heb ik bij ons in het dorp zandzakken staan leggen op de dijk achter ons huis.
Toen het water was gezakt waren de problemen nog niet voorbij, de natuur heeft ook schade opgelopen, er lag veel afval en we zijn nog steeds bezig met het herstel van dammen, duikers en watergangen bij watermolens. Aan de andere kant hebben we juist ook heel duidelijk gezien dat de natuur heeft bijgedragen aan het voorkomen van nóg grotere schade in de steden en dorpen. En de natuur kan dat nog veel beter als we dat de ruimte geven."
Waarom moet eigenlijk iedereen in het Geul- en Gulpdal met dit project aan de slag in jouw ogen?
"Het hoogwater van juli 2021 was een drama, maar heeft ook nog eens benadrukt dat we de natuur als bondgenoot moeten zien. Het probleem moet echt bij de bron worden aangepakt. Dus niet nog meer technische oplossingen zoals dammen, dijken, grote buffers of tunnels. Maar het water vertragen en bergen. Samenwerking is daarbij essentieel. Terreinbeheerders, bewoners, bezoekers, ondernemers en overheden, iedereen kán ook meedoen. En Limburgs Landschap gaat daar als terreinbeheerder ook zelf mee aan de slag."
Heb je een wens voor komend jaar voor Natuurkracht?
"Ik hoop dat we met Natuurkracht een bron van inspiratie kunnen zijn, maar vooral dat we veel kunnen gaan dóén. Wij zijn doeners, en ik hoop dat we samen met betrokkenen het Geuldal klimaatrobuuster kunnen gaan maken. Kiezen voor natuurlijke oplossingen levert daarnaast ook nog een mooier én soortenrijker landschap op. Dus laten we de kans grijpen om het ook voor de biodiversiteit een beetje beter te doen."
Volg Wilfred op Linkedin.
Foto: Henk Heijligers