De natuur is onze bondgenoot bij het voorkomen van wateroverlast in het Zuid-Limburgse landschap. Het fonds Natuurkracht heeft de aanvraag goedgekeurd van Natuurmonumenten die een klimaatroute en een film over de reis van de druppel gaat ontwikkelen. Deze educatieve elementen laten zien hoe het landschap als spons kan werken door de kracht van de natuur.
Herinrichting Volmolen als ontmoetingsplek
Het Geuldal is een drukbezocht gebied. Natuurmonumenten wil bezoekers gastvrij verwelkomen, de unieke natuur en cultuurhistorie laten beleven en uitnodigen haar werk te steunen. De historische Volmolen te Epen is een monumentaal juweeltje in het Geuldal waar veel verhalen over te vertellen zijn. Het is een belangrijke plek om in contact te komen met bezoekers. Daarom is Natuurmonumenten aan de slag gegaan met het herinrichten van de Volmolen als ontmoetingsplek voor bezoekers en vrijwilligers. In 2024 heeft zij een begin gemaakt door het plaatsen van een vollenbank in de molen. Bezoekers kunnen hierdoor het verdwenen ambacht van het vollen van wol weer beleven. Ook is de installatie voor het ambachtelijk malen van graan grotendeels gereconstrueerd. In 2025 gaat Natuurmonumenten een vrijwilligersruimte realiseren, een nieuwe expositie inrichten en een klimaatroute educatief bewegwijzeren. Op een later tijdstip worden twee vakantiewoningen gerealiseerd in het voormalige woonhuis en in een deel van de schuur.
Reis van de druppel
Eerder ontwikkelde Natuurmonumenten een belevingsconcept voor een publieksvriendelijke inrichting van de Volmolen. Onderdeel van het concept is het vertonen van een zandanimatie op vilten doeken waarmee de reis van de waterdruppel verteld wordt. De Volmolen heeft in de afgelopen eeuwen al heel wat liters water voorbij zien komen. In de film volgt de bezoeker de weg van een druppel water en ziet wat er door de eeuwen heen met de molen en haar omgeving is gebeurd. De reis van de druppel gaat over water in het verleden, heden en de toekomst en laat zien dat we de natuur als bondgenoot in kunnen zetten tegen wateroverlast, droogte en verbetering van de waterkwaliteit. De film zal vertoond worden op de bovenverdieping van de molen. Ook op dagen dat de molen gesloten is, kunnen bezoekers een stukje van de film zien via een ‘gluurraam’.
Klimaatroute educatief bewegwijzeren
Tijdens klimaatexcursies vertellen gidsen van Natuurmonumenten al hoe het landschap rondom de Volmolen als spons werkt. Regenwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden daar waar het valt en stroomt vertraagd af naar de Geul, waardoor de kans op wateroverlast en droogte verkleind wordt. Ook kan de Geul bij de Volmolen buiten haar oevers treden bij hoogwater. Als onderdeel van de herinrichting van de Volmolen gaat Natuurmonumenten een klimaatroute educatief bewegwijzeren. Op deze manier kunnen niet alleen de mensen die een excursie geboekt hebben, maar kunnen alle bezoekers van het Geuldal kennis maken met de kracht van de natuur.
Natuurkracht draagt € 25.000,- bij om aan de klimaatroute en de film ‘reis van de druppel’ te besteden.