Wat zou de natuur
doen bij wateroverlast?

Welkom bij Natuurkracht! De natuur is onze bondgenoot bij het voorkomen van wateroverlast in het Zuid-Limburgse Landschap.

Laat je inspireren door de natuur én elkaar om samen te leren hoe we droge voeten houden. En heb je een plan? Doe mee en dien je aanvraag in bij ons speciale Natuurfonds!

Nieuws

Hier vind je nieuwsberichten vol inspiratie, ideeën en tips. Zowel van Natuurkracht als van andere (natuur)­organisaties.

De kracht van natuur

Rivieren buiten hun oevers. Wegspoelende grond. Huizen die volstromen. Het hoogwater in het Geul- en Gulpdal in de zomer van 2021 heeft Limburg in het hart geraakt. Het landschap kon de regen niet voldoende opvangen.

Problemen die nog steeds vragen om een oplossing. Het antwoord is niet wat we altijd deden: meer steen en hogere dijken. Het roer moet om. Daarom vragen wij ons af: wat zou de natuur doen? 

Natuurkracht is het nieuwe fonds en innovatieprogramma voor natuurlijke oplossingen voor waterveiligheid. We zien de natuur als bondgenoot. Als bron voor ideeën die helpen tegen wateroverlast in Zuid-Limburg. En we nodigen jou, ondernemers en overheden uit om bij te dragen.

Natuurkracht activiteiten

Hier vind je activiteiten vol inspiratie, ideeën en tips. Zowel van Natuurkracht als van andere (natuur)organisaties. Schrijf je eenvoudig in en doe mee! Organiseer je zelf een event wat goed past in onze agenda? Stuur ons dan een mail! 

Natuurkracht event

Natuurkracht spreekuur

Woensdag 05 april 2023 Op Lubosch Land (Ransdaal) of online
Natuurkracht event

Natuurkracht Marktplaats

Zaterdag 22 april 2023 om 10:00 Lubosch Land - Ransdaal
Natuurkracht spreekuur
Datum woensdag 05 april 2023
Locatie Op Lubosch Land (Ransdaal) of online

Heb je vragen of ideeën rondom natuurlijke oplossingen tegen overstromingen? Elke woensdag ben je van harte welkom tijdens een gratis spreekuur, waar we al je vragen beantwoorden over natuurlijke oplossingen voor hoogwaterveiligheid in het Geul- en Gulpdal. Schrijf je gerust in, tot dan!

Denk aan onderwerpen als:

 • Wat kan ik als burger, bedrijf of landeigenaar zelf doen om water vast te houden / wateroverlast te voorkomen? 
 • Ik ben bezig met de implementatie van enkele maatregelen, maar loop hierin vast.
 • Ik zou graag in gesprek willen met iemand die al eerder Natuurlijke oplossingen voor wateroverlast heeft geïmplementeerd.
 • Ik wil graag een project of evenement opzetten rondom wateroverlast en ben op zoek naar informatie, financiering en /of samenwerkingspartners.
 • Ik heb jullie website gelezen en zou graag nog meer willen weten over Natuurlijke oplossingen tegen hoogwater.
 • Ik wil graag in gesprek met mensen van Natuurkracht, een van jullie ambassadeurs of partners.
 • Ik heb interessante informatie die ik graag wil delen met het team van Natuurkracht.

Tijdens dit spreekuur (digitaal of op onze fysieke locatie bij Lubosch Land in Ransdaal) krijg je een uur lang gratis advies van een van onze experts.

In dit gesprek proberen we snel te begrijpen wat jouw vraag is, waar je mee bezig ben en brainstormen we samen over welke stappen je kunt zetten. Na het gesprek heb je concrete handvatten om verder te kunnen.

Het enige wat je hoeft te doen, is een afspraak maken. Vul onderstaand formulier in. Wij nemen snel contact met je op om een afspraak te maken.

Natuurkracht Marktplaats
Datum en tijd zaterdag 22 april 2023 om 10:00
Locatie Lubosch Land - Ransdaal

Vind jouw Natuurkracht

Zet jouw talent in tegen wateroverlast

Wil jij iets doen tegen wateroverlast in Zuid-Limburg? Dat kan! Want kleine maatregelen dichtbij huis kunnen al een groot verschil maken. Maar daarvoor zijn mensen nodig. Mensen zoals jij. Die graag iets doen in plaats van afwachten. Die hun talent willen inzetten en het heft in handen nemen.

Nieuwsgierig wat jij kunt doen? Kom op zaterdagochtend 22 april om 10.00 uur naar de marktplaats van Natuurkracht in Ransdaal. Ontdek wat er allemaal gaat gebeuren en hoe jij daarbij kunt helpen.

Ik wil helpen, maar ik ben geen natuurkenner?
Geeft niet! Natuurkracht heeft jou ook dan nodig. We hebben al een mooie groep aan enthousiaste groene vrijwilligers die alles weten van bomen en planten. Maar we kunnen zeker nog meer handen gebruiken. Mensen die kunnen organiseren, ontwerpen, plannen, graven, tillen, bouwen of gewoon enthousiast en creatief zijn en graag willen helpen. En natuurlijk bent je ook heel erg welkom als je wel een natuurkenner bent.

Wat ga ik dan doen?
In het najaar zijn er een maand lang allemaal activiteiten. Wij zoeken mensen die een activiteit willen organiseren of gewoon mee willen helpen. Iets voor jou? Kom dan naar onze marktplaats op 22 april in Lubosch Land en hoor wat we gaan doen. Je ontmoet daar onze enthousiaste Natuurkracht vrijwilligers die je meer kunnen vertellen. Wij zijn natuurlijk ook nieuwsgierig naar jouw talenten en ideeën. Zelf een mooi idee? Die zijn natuurlijk ook heel erg welkom. Op onze marktplaats vind jij vast mensen die jou kunnen helpen.

Ik kan niet op 22 april maar wil wel meedoen aan Natuurkracht!
Stuur dan een mailtje naar [email protected] en dan kijken we samen hoe jij aan kunt sluiten.

Natuurkracht­­fonds

Het fonds binnen Natuurkracht biedt een unieke kans om direct iets te doen voor de natuur en tegelijkertijd het risico op overstromingen te verkleinen! Want de natuur heeft de kracht om water op te vangen, vast te houden als een spons. Dat is goed tegen overstromingen én vaak ook goed voor de biodiversiteit. Natuurlijke oplossingen noemen we dat.


Ben je of ga je aan de slag met natuurlijke oplossingen om overstromingen in het Geul- en Gulpdal te voorkomen? Hier vind je alles om te checken of jouw project in aanmerking komt voor een financiële bijdrage uit het Natuurkrachtfonds (mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij). 

Het Natuurfonds staat altijd open. Een paar keer per jaar beoordelen we de binnengekomen aanvragen. Het eerstvolgende beoordelingsmoment is op 1 april 2023. Daarna zijn er dit jaar nog beoordelingsmomenten op 1 juli, 1 oktober en op 1 januari 2024. Heb je hulp nodig? Dan ben je van harte welkom bij een gratis spreekuur of kun je contact met ons opnemen

Zo laten we samen zien hoe we natuurlijk verschil kunnen maken in de praktijk! 

Hoe en eisen (.pdf)

Voor wie?

Aanvragen kunnen worden gedaan door groepen van burgers, agrarische natuurverenigingen, maatschappelijke organisaties, heemkundekring, terreinbeheerders en andere betrokkenen. Maar let op, je kunt een aanvraag doen van minimaal € 10.000 en maximaal € 100.000.

Wat voor soort projecten?

Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van bomen op de hellingen, het herstel/de aanleg van graften, de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het aanleggen van natte natuur en natuurlijke wateropslag.

Meer weten en hulp?
Hier vind je precies hoe je een aanvraag doet en welke eisen er worden gesteld. Hulp bij de aanvraag kun je krijgen bij de projectleider van het fonds door contact met ons op te nemen.

Hoeveel en hoe?

Het fonds heeft een budget van € 1.000.000 euro. Per project of activiteit is minimaal €10.000 en maximaal €100.000 beschikbaar. Een paar keer per jaar beoordelen we de aanvragen. Het eerstvolgende beoordelingsmoment is op 1 april 2023.

Als je een financiële bijdrage voor je project of activiteit aanvraagt, ontvang je nog een te tekenen overeenkomst en moet je ieder half jaar een verantwoording indienen. Voorwaarden kunnen tussentijds wijzigen op basis van nieuwe inzichten en ervaringen. Deze bedragen hoeven niet terug te worden betaald, het is geen lening.

Aanvraagformulier

Hier vindt u de Handleiding van inschrijven en criteria.

Voeg een uittreksel van de Kamer van Koophandel bij. Let hierbij op de bestandsgrootte van maximaal 4MB. Bij grotere bestanden kan deze inzending vertraging oplopen.

Licht toe hoe en in welke mate de voorgestelde maatregelen de risico’s op overstroming beperken en onderbouw dit zo goed mogelijk. Voeg zo mogelijk ook wetenschappelijk bewijs of beargumenteerde meningen van experts toe.

Licht toe hoe en hoeveel mensen kennis zullen nemen van uw project en welke inspanningen u zult verrichten om daarmee een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor een natuurgerichte aanpak van het beperken van overstromingsrisico’s.

Licht toe hoe en in welke mate de voorgestelde maatregelen aansluiten op de nevendoelen. Voeg, zo mogelijk, ook een onderbouwing toe.

Beschrijf kort met wie je samen werkt en laat zien hoe je die samenwerking vormgeeft gedurende de looptijd van het project.

Het project moet in het eerste kwartaal van 2023 starten en bij voorkeur binnen 2 jaar volledig worden afgerond. Geef aan hoe de planning er uit ziet, inclusief meetbare tussenresultaten. Vermeld ook de termijnen die worden gereserveerd voor vergunningverlening en dergelijke.

Geef aan op welke wijze het langjarig beheer en onderhoud van het project na afloop van de financiering is geborgd.

 • Kosten voor het opzetten van een organisatie
 • Structurele huurkosten (bijv. van een kantoor)
 • Salariskosten van aanvragers
 • Projecten met een commerciële insteek, waarbij het verkopen van een product of dienst een doel is.

Hoe zeker zijn de bedragen? Zijn er al offertes opgevraagd? Zijn de bijdragen van anderen vastgelegd? Enzovoort. Aan welke partijen heeft u gevraagd bij te dragen aan uw maatregelen en wat waren de reacties?

Your browser does not support the Signature field
Mede-aanvrager