Het is Natuurkrachtmaand! Er vinden deze maand meer dan 20 activiteiten plaats om de waterbergingscapaciteit en biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal te vergroten. 1 November werd de Natuurkrachtmaand feestelijk afgetrapt.
De genodigden ontmoeten elkaar bij Lubosch Land en gingen met elkaar in gesprek over de maatregelen die al genomen zijn en op de planning staan.
Aanwezig waren initiatiefnemers van projecten die de sponswerking van het landschap vergroten met een bijdrage uit het Natuurkrachtfonds, vrijwilligers, medewerkers van natuurorganisaties, bestuurders van de gemeenten die onlangs een partnerschapsverklaring met Natuurkracht tekenden (Valkenburg aan de Geul, Gulpen/Wittem, Meerssen, Vaals, Voerendaal en Simpelveld) en bestuurders van Waterschap Limburg, Provincie Limburg en WRL.
Het programma startte met een muzikale ode aan de kracht van de natuur en de kracht van samenwerking door muzikant Wim Ruis en zijn vrouw Maud.
Marjon Heutmekers, coördinator Natuurkracht, nodigde een aantal mensen op het podium uit om hun aanpak en visie te delen. Marjon: “De vijf natuurorganisaties startten Natuurkracht een paar jaar geleden omdat iedereen weet dat op iedere plek waar we de natuur de ruimte geven, water in de bodem komt, landschap intact blijft, hittestress afneemt én we zorgen dat de CO2 uit de lucht wordt opgenomen. Op deze manier vergroten we de kans dat zulke vreselijke taferelen zoals in juli 2021 tot het verleden behoren".
Hoe doen we dat?
Corstiaan Hooft, ontwikkelaar van de Heuvelland Watertafel, vertelde dat dit instrument waarmee de dynamiek van de overstromingen in het Heuvelland tastbaar gemaakt wordt voor jong en oud, dit jaar zo intensief is gebruikt dat deze nu al een opknapbeurt moet krijgen.
Annelie Gorissen, coördinator van de Green Up-dagen die het plantgoed voor de Natuurkracht-acties onder de deelnemers verdeelt, vertelde dat de belangstelling ook dit jaar zeer groot is, er doen maar liefst 270 huishoudens mee aan de vergroeningsacties.
Luc Herberichs van project ‘Proefbos Zump’een kleinschalig voedselbos op een helling aan de rand van Simpelveld, , vertelt dat hij dankzij Natuurkracht flink kon versnellen. Niet alleen vanwege de financiële bijdrage maar vooral door de kennis die er in het netwerk van Natuurkracht zit. Hij heeft via Natuurkracht heel veel mensen bij zijn initiatief kunnen betrekken.
John Steijns (IVN): “We werken samen met verschillende scholen en leren de kinderen op school over de reis van de druppel. We gaan met de kinderen het veld in waar we ze laten zien hoe de natuur water vasthoudt en de leerlingen doen onderzoekjes. Éen van de opdrachten binnen dit schoolproject is het bedenken van een maatregel die zij zelf willen uitvoeren. In Mechelen wordt het eerste idee nu uitgevoerd. De kinderen zijn trots en razend enthousiast. We zijn nog lang niet klaar. Kinderen zijn de burgers van de toekomst.”
Ruben Vleeschouwers (Natuur en Milieu Federatie Limburg), is namens Natuurkracht met gemeenten in gesprek en organiseert workshops voor gemeenten welke maatregelen zij kunnen nemen om de sponswerking van het landschap lokaal te vergroten. Gemeenten brengen een lokale casus in en samen kijken ze hoe ze de natuur hierin zo goed mogelijk kunnen meenemen. En ze kijken samen hoe ze het inwoners zo makkelijk mogelijk kunnen maken natuurlijke oplossingen toe te passen. Ruben deelt deze kennis en ervaring met de andere gemeenten.
Saskia Borgers, dijkgraaf Waterschap Limburg, voelt zich zeer verbonden met de natuur. Marjon vraagt wat zij in haar verslag van haar eerste 100 dagen als dijkgraaf bedoelt met de stem van het water willen zijn. Dijkgraaf Borgers: “Het is niet vanzelfsprekend dat water een stem heeft. Ik wil ervoor zorgen dat het belang van water en natuur al in de fase van planvorming aan tafel zit.”
Doe deze maand ook mee met de Natuurkrachtmaand! De activiteiten zijn zeer divers; van het aanleggen van de langste haag van Limburg tot een fotografie masterclass over landschap als spons.