Als iedere druppel telt
We kennen allemaal de lange perioden van droogte waarin water schaarser wordt of juist perioden van hevige regenval met wateroverlast als gevolg. In de regio Geul- en Gulpdal zijn verschillende inwoners zelf aan de slag gegaan met het vervangen van tegels door groen. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. Waterklaar organiseert samen met IVN in november de Green-up actie. Dat doen we samen met vrijwilligers van Natuurkracht. Op 18 november staan we in Buurthuis Caumerbron in Heerlen en op 25 november op de Markt in Meerssen om gratis groene pakketten uit te delen in ruil voor stoeptegels.
Natuurkracht vrijwilliger
Eén van die vrijwilligers is Annelie Gorissen. Ze woont samen met haar man en hond Finn in haar geboorteplaats Kunrade. “Het mooiste van ons huis is het uitzicht over akkerland,” vertelt Annelie. “Of de zon nu schijnt of het regent of sneeuwt, het uitzicht is altijd mooi en geeft rust.” Als het even kan, zitten ze buiten op het terras om te genieten van hun tuin met een kleine levendige vijver en paadjes door het groen. Annelie werkt als manager bij MEE Zuid-Limburg en ondersteunt mensen met een beperking zodat ze zoveel mogelijk mee kunnen doen aan alles wat het leven brengt. Over twee maanden gaat ze met vroegpensioen. “Spannend maar wel meer tijd om door te brengen met mijn zonen, schoondochters en twee prachtige kleinkinderen. We delen onze passie voor de natuur.” Daarom werkt ze sinds een paar jaar als coördinerend vrijwilliger voor de Maascleanup. “En toen Natuurkracht me vroeg om mee te helpen met het organiseren van 20 activiteiten in november heb ik natuurlijk ja gezegd.”
Samen Waterklaar
Als klein meisje zwierf Annelie al door de velden tussen Kunrade en Winthagen. De A79 was er toen nog niet. Alleen maar velden, fruitweides en holle wegen. “We maakten paadjes door de brandnetels, poften aardappels op een zelf gemaakt vuurtje.” Ze weet nog dat er na een grote onweersbui zoveel water uit de velden vanuit Winthagen kwam, dat op het kruispunt bij de Kunderkampstraat een modderstroom ontstond. Annelie vertelt: “mijn oom had een groentetuin naast dat kruispunt. Die was compleet weggespoeld. Later zijn er brede beken gegraven, waardoor het daar niet meer overstroomt bij een flinke bui.” Die herinneringen en haar verbinding met de natuur motiveren Annelie om in actie te komen tegen minder wateroverlast. Wat het extra leuk maakt is dat ze mensen ontmoet met eenzelfde drive. “Met kleine en soms grotere praktische oplossingen samen aan de slag gaan om onze tuinen Waterklaar te maken. Daar krijg ik energie van.” Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, want het lukt haar ook om anderen te motiveren.
Green-up Day
“We hebben de overstromingen nog allemaal vers in ons geheugen” vertelt Annelie. “Dat geeft een gevoel van urgentie.” Ze wil daarom mensen oproepen niet achterover te leunen en te wachten totdat de overheid aan de slag gaat met de grote projecten. “Natuurlijk moet dat ook, maar word ook zelf actief. Gewoon dicht bij huis in kleine stapjes, samen met anderen. Alle beetjes helpen, toch?” Tijdens de Green-up actiedagen kun je in ruil voor stoeptegels kiezen uit drie pakketten een forest-, haag- of een bloeipakket. “Dus doe mee aan de Green-up Day.” En wil je meer weten over andere praktische maatregelen die je zelf kunt nemen, kijk dan op https://www.waterklaar.nl/maas.
In totaal organiseren 70 Natuurkracht-vrijwilligers meer dan 20 verschillende activiteiten in Geul- en Gulpdal. Check de activiteitenkalender op www.natuurkracht.org. Samen in actie tegen minder wateroverlast!